Supermarine Spitfire Mk22

Supermarine Spitfire Mk22

In 1939 begonnen het Supermarine design team met het ontwerp van een Spitfire variant voor de Rolls Royce type 37 motor, later gekend als 'Griffon'. Uiteindelijk, na vertraagd te zijn geweest door de beginnende oorlog, vlogen twee prototypes Mk XX en Mk XXI in 1942.

Samen met het Mk VIII airframe kwamen er verschillende onwikkelingen van de ‘Griffon’ motor en tot 1948 werder er meer dan 2000 ‘Griffon’ vliegtuigen gebouwd. Deze Spitfires kwamen in dienst bij 60 RAF squadrons. De Mk’s 21 to 24 waren bijna volledig nieuwe vliegtuigen zodat er eigenlijk een nieuwe naam voor bedacht werd. Deze naam werd echter nooit gebruikt. Er was een nieuwe vleugel ontworpen die plaats bood aan 4 x 20mm kanonnen zonder enige andere vorm van bewapening. Toch werden er meer dan 3000 van besteld. Er zouden er echter maar een paar honderd van gebouwd worden.

De Mk22 en Mk24 verschilden in weinig opzichten van elkaar. Ze hadden een ‘druppel’ canopy en een hertekend roer en stabilo. De ‘Seafire’ Mk47 werd gebruikt bij de Navy met een extra tegen de richting draaiende propellor en een vanghaak voor landingen op vliegdekschepen. De Mk24 was het ultieme door een propellor aangedreven vliegtuig dat ontstaan was door een verdere ontwikkeling van de eerste Spitfire en is een van de mooiste eenzitters ooit gebouwd.

Model :

Dit Spitfire Mk22 plastic schaalmodel is van Airfix (1/48).

Spitfire Mk22 Spitfire Mk22 Spitfire Mk22 Spitfire Mk22 Spitfire Mk22 - box

Bronnen :

Op de "Mijn favorieten" pagina kan u nog meer externe informatie vinden over dit onderwerp.

Home
Bekijk de volledige site, klik op het huisje ...

Inhoud - Modelbouw vliegtuigen : Supermarine Spitfire MK22- Stego