North American P-51D Mustang

P-51D Mustang

De North American P-51 Mustang werd ontworpen om aan de Britse specificaties te voldoen en werd in de eerste instantie afgekeurd door US Army. Later bleek dit toestel volgens velen het beste all-round gevechtsvliegtuig te zijn gedurende de tweede wereldoorlog.

In 1940 bracht een Britse commissie een bezoek aan Amerika om te discussiŽren over een opvolger van de Curtiss P-40 Tomahawk. Na 117 dagen, in oktober 1940, had North American een nieuw vliegtuig ontworpen, gebouwd en getest. Aangedreven door een Allison 1.150pk motor kwam de eerste Mustang in dienst bij de RAF in 1942. Deze versie werd, door het gebrek aan vermogen op grote hoogte, alleen gebruikt als ondersteuningsvliegtuig op lage hoogte. De Britse Rolls Royce Merlin motor werd onder licentie door Packard in de Mustang P-51B en P-51C ingebouwd en deze werd onmiddellijk een fantastische all-round jager.

De mustang werd in grote aantallen besteld door de USAAF en de RAF waar zijn prestaties en lange afstand mogelijkheden hem tot onmisbare escorte van de bommenwerpers maakte. Het vliegbereik werd nog vergroot door de afwerpbare brandstoftanks onder de vleugels. De meest succesvolle versie was de P-51D, die een druppel canopy had en een nieuwe Merlin motor. Hierdoor kon de Mustang tot diep in het vijandelijke gebied doordringen.

De P-51D versie kwam begin 1944 in diverse squadrons en tegen het eind van dat jaar waren er 45 squadrons van het 8th. Air Force in Europa uitgerust. De Mustangs hadden tegen dan zelfs de meeste van de populaire P-47 Thunderbolts vervangen. Vele Amerikaanse azen behaalden hun overwinningen met de Mustang en tegen het einde van de oorlog in Europa hadden zij meer Duitse Luftwaffe toestellen neergehaald dan elk ander type vliegtuig. In totaal werden er 9.603 vliegtuigen van de P-51D en de bijna identieke P-51Kís gebouwd. 75 procent van de USAAF was uitgerust met deze toestellen. Na de oorlog speelde de Mustang een grote rol in de Korea oorlog en ze werden door vele andere luchtmachten gebruikt.

Model :

Dit Mustang P-51D plastic schaalmodel is van Revell (1/48) en stelt een toestel voor van het 334th. Fighter Squadron, 4th. Fighter Group U.S. 8th. Air Force. Dit squadron was gestationeerd in Debden (Engeland) in 1944. De piloot was Lt. Marvin Arthur,de decoraties van S/Sgt. Don Allen.

P51D Mustang P51D Mustang P51D Mustang P51D Mustang P51D Mustang - box

Bronnen :

Op de "Mijn favorieten" pagina kan u nog meer externe informatie vinden over dit onderwerp.

Home
Bekijk de volledige site, klik op het huisje ...

Inhoud - Modelbouw vliegtuigen : P51D mustang - Stego